Bloog Wirtualna Polska
Są 1 205 653 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Letnia sałatka z fasolą mamut

wtorek, 31 lipca 2012 12:51

Kiedy robi się naprawdę gorąco, w domu obowiązuje zakaz używania piekarnika i ograniczenie korzystania z kuchenki, sałatka jest idealną propozycją na letni obiad.

 

 

Dziś przedstawiam wersję bezmięsną, z tuńczykiem. Ale jeśli ktoś woli, zamiast tuńczyka możemy dodać pokrojoną w kostkę szynkę i też jest bardzo smacznie. Wszystko zależy od upodobań i chwilowych apetytów.

 

Letnia sałatka z fasolą mamut - składniki:

4 porcje

 

pół kilograma fasoli mamut

kilogram ziemniaków, ugotowanych w mundurkach

pęczek koperku

3 pomidory

1 cebula

1 puszka tuńczyka sałatkowego

oliwa

sól, pieprz

bazylia lub inne zioła

 

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po wystudzeniu kroimy w kostke. Pozostałe składniki także kroimy: pomidory, cebulę, koperek, bazylię. Fasolę mamut gotujemy do miękkości. Wszystkie składniki mieszamy. Polewamy oliwą doprawiamy pieprzem i solą.

 

Tutaj, jak zresztą chyba zawsze podtawą są świeże zioła. Mój ulubiony widok...

 

 

Wszystko wymieszane, najlepiej odstawić na godzinę, żeby smak składników się wymieszał.

Smacznego!!

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Musaka prawie oryginalna:)

czwartek, 26 lipca 2012 14:44

Jak tylko zaczyna się sezon na gruntowe, pachnące słońcem pomidory zaczynam myśleć o potrawach zawierających mocno pomidorowy, świeży sos.

 

Jednym z takich klasyków, na który czekam cały rok jest musaka.

 

 

Skład jest bardzo prosty:

2 bakłażany, małe

6 pomidorów (może być mniej lub więcej jeśli wolicie więcej lub mniej sosu)

czosnek

cebula

ok. 700g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe, oryginalnie wołowe lub baranina)

zioła, sól, pieprz

u mnie dodatkowo ser (w greckiej musace niekoniecznie używany, natomiast już w bułgarskiej jak najbardziej, ja lubię z serem na wierzchu)

 

 

Bakłażany kroimy na podłużne plastry, solimy i odstawiamy na moment żeby skruszały.

 

 

W tym czasie kroimy cebulę, czosnek.

 

Podsmażamy mięso.

 

 

Pomidory  nacinamy od góry, polewamy wrzątkiem a następnie zimną wodą

 

 

i obieramy ze skóry.

 

 

Kroimy w kostkę

 

 

mieszamy z czosnkiem, solą, pieprzem, ziołami (u mnie bazylia, pietruszka)

 

 

 

 

W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie bakłażana skropionego oliwą

 

 

Następnie wykładamy podsmażone mięso z cebulą i polewamy "mamałygą" pomidorową

 

 

Wkładamy do piekarnika na ok 40-50 minut, 180 stopni.

 

Pod koniec zapiekania posypujemy serem i gotowe!!

Smacznego!


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Ciasto ucierane z brzoskwiniami, cynamonem i orzechami

środa, 25 lipca 2012 10:04

Na fali zakupu brzoskwiń, dziś kolejna odsłona owocowych wypieków.

 

Zapowiadane przeze mnie ciasto ucierane. Jest super proste, szybkie i zawsze idealnie wychodzi. Polecam. Można je łączyć dowolnie z różnymi sezonowymi owocami i tworzyć własne ulubione kompozycje.

 

Ciasto ucierane z brzoskwiniami, cynamonem i orzechami - składniki:

 

Ciasto:

 

2 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru

5 jajek

1 margaryna

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatki:

 

brzoskwinie

cynamon

orzechy włoskie

 

Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę. Warto długo i dobrze pomiksować, ciasto będzie leciutkie, lekko chrupiącą skórką u góry.

 

Do ubitej masy dokładamy stopniowo mąkę oraz roztopioną wcześniej margarynę. Mieszamy. Na końcu dodajemy prosze do pieczenia.

 

Ciasto wylewamy na tackę wyłożoną pergaminem. Na cieście układamy brzoskwinie pokrojone w ćwiartki, obtoczone w cynamonie. Posypujemy orzechami włoskimi i... do pieca.

 

Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180-190 stopni.

 

 

Smacznego!!


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

tarta brzoskwiniowa z nutą serowo-waniliową

środa, 25 lipca 2012 9:41

Wreszcie sezon na świeże owoce i można poszaleć z sezonowymi ciastami.

 

Najbardziej lubię ciasta proste i smaczne, małoskładnikowe, wśród nich przodują ciasta ucierane i tarty. Takie przepisy będą pojawiały się tu najczęściej.

 

Dzisiaj w związku z zakupem sporej ilości brzoskwiń czas na tartę z brzoskwinią w roli głównej właśnie!

 

Tarta brzoskwiniowa z nutą serowo-waniliową - Składniki:

 

Ciasto:

 

200g mąki

1 żółtko

4 łyżki cukru

pół cukru waniliowego

szczypta proszku do pieczenia

1/2 kostki masła, ewentualnie margaryny

 

Nadzienie:

 

3 brzoskwinie

400g serka do serników lub naleśników

pół cukru waniliowego

białko pozostałe z ciasta

jeśli serek jest dość rzadki, trochę grysiku lub kaszy manny

 

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut lub do lodówki na ok. 2 godziny.

 

Po wyjęciu wykładany ciastem formę na tartę.

 

 

nakłuwamy widelcem

 

 

Pieczemy w temperaturze 200-210 stopni ok. 20 minut

 

W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

 

Brzoskwinie kroimy na cienkie plastry.

 

 

Ubijamy białko, pod koniec dodając cukier. Mieszamy z serkiem i kaszą manną. Jeśli lubimy słodsze, można jeszcze dodać cukru.

 

 

Wyjmujemy ciasto z piekarnika

 

 

i nakładamy nadzienie

 

 

oraz brzoskwinie

 

 

Wkładmy ponownie i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut przy niższej temperaturze ok 180 stopni.

 

Wyjmujemy i gotowe!!

 

 

Smacznego!!

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Makaron z cukinią i bakłażanem na ostro

wtorek, 24 lipca 2012 13:37

 

Znowu propozycja dla wegetarian. Do sporządzenia potrawy potrzebne nam będą:

 

...Czyli makaron dobrej jakości. Ja wybrałam tagiatelle.

 

 

Oraz warzywa:

 

cukinia, bakłażan, cebula, czosnek, papryczka chili, piertuszka, opcjonalnie świeży tymianek, pieprz, sól, oliwa z oliwek, sok z cytryny (opcjonalnie) i parmezan!

 

Klucze tej potrawy, jak każdej włoskiej, makaronowej, to dobrej jakości makaron, oliwa i ser.

Naprawdę warto zainwestować w oryginalny parmezan. Inwestycja zwraca się tysiąckrotnie.

 

dojrzały, cudowny, pachnący Italią parmezan

 

...i starty...

 

Makaron gotujemy aldente, według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu obficie skrapiamy oliwą.

 

 

Podstawa tego dania jest oliwa, nie zawiera ono bowiem żadnego innego sosu.

 

W tym czasie przygotowujemy warzywa. Kroimy ceblue w pióra, cukinie bakłażana w kostkę. Czosnek i chili na drobne cząstki. Zaczynamy od podsmażenia diabelskiego trio:

 

Piekielne trio przygotowane na desce i...

 

 

Po podsmażeniu dorzucamy bakłażana:

 

w trakcie krojenia...

 

gotów...i....

 

 

podsmażamy bakłażana skropionego oliwą, jak na zdjęciu.

 

Kroimy cukinię...

 

 

dorzucamy...

 

 

dusimy całość krótko, żeby cukinia nie zwiotczała.

 

W międzyczasie trzemy ser, przygotowujemy pietruszkę.

 

Całość wykładamy na makaron i ponownie kropimy owilą.

 

pietruszka przygotowana... i.... hopppp....

 

makaron wykładamy na ogrzany talerz...

wykładamy warzywa, posypujemy parmezanem

 

 

i gotowe!

 

 

Smacznego!!

 

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

czwartek, 29 września 2016

Licznik odwiedzin:  5 938  

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Archiwum

O moim bloogu

Notatki z moich codziennych zmagań ze smakami kuchni, życia domowego, ogrodu. Smaczki Mojego Najbliższego Otoczenia...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 5938

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl